Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami

2021-03-29
Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami
Autor: mat. pras. SOKOŁÓW SA
łatwy
30 min
4

Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami to doskonały pomysł na wykorzystanie nadwyżek jedzenia. W tym przepisie można wykorzystać nie tylko klasyczny drożdżowy placek, ale także chałkę lub ciasto z rodzynkami, czy kruszonką. Eksperymentujcie i cieszcie się smakiem dobrze wykorzystanych zapasów jedzenia. Niech nic się nie zmarnuje!

 

Autorski przepis Piotra Kucharskiego - eksperta od niebanalnych pomysłów na wykorzystanie produktów, które najczęściej są wyrzucane - powstał specjalnie dla warsztatów kulinarnych Zero Waste z cyklu Akademii Smaku Sokołów

SKŁADNIKI

  • 300-500 g czerstwego ciasta drożdżowego
  • 300 g przejrzałych owoców: truskawki lub inne w zależności od sezonu
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100-150 ml kwaśnej śmietany do podania
  • mięta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko rozmącić w mleku.
  • Ciasto pokroić na plasterki i ułożyć w natłuszczonej formie. Zalać masą jajeczną.
  • Przejrzałe owoce, pokroić na mniejsze kawałki i posypać nimi wierzch ciasta.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 20 minut.
  • W tym czasie posiekać miętę i wymieszać ze śmietaną.
  • Ciasto podawać z łyżką miętowej śmietany.