Czarna baba: fantastyczny deser z Mołdawii o smaku krówki
2021-03-29
średni
30 min
4
Mołdawska czarna baba – baba neagra – to bajecznie piękny deser, który po przekrojeniu wygląda jak plaster miodu, a smakuje jak krówka. Trudno się od niego oderwać.
SKŁADNIKI
- 10 jajek
- 200 ml oleju
- 400 g mąki
- 500 ml mleka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżki tartej bułki
- 300 g cukru
- 250 ml kefiru
- 25 ml wódki
- wysoka forma do babki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
- Do dużej miski przesiać mąkę i sodę oczyszczoną.
- Dodać cukier i olej. Wymieszać.
- Wlać ostrożnie kefir, a potem mleko. Wszystko ubić mikserem.
- Oddzielnie ubić jajka ze szczyptą soli. Mieszaninę jajek dodać do ciasta i wymieszać.
- Na koniec do ciasta wlać wódkę i znowu wymieszać.
- Ciasto przelać do foremki.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec babkę przez 1,5 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze 1,5 godziny.