Cudne lizaki z jadalnymi kwiatami: jak zrobić domowe lizaki

Cudne lizaki z jadalnymi kwiatami: jak zrobić domowe lizaki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lizaki cudnej urody wzbudzą zachwyt twoich bliskich

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lizaki z jadalnymi kwiatami są efektowne, ale przede wszystkim smaczne i zdrowe. Nie ma w nich żadnych zbędnych dodatków. Jadalne kwiaty pięknie wyglądają i wybornie smakują. Wypróbuj przepis na ten olśniewający deser. To również świetny pomysł na jadalny prezent dla kogoś kochanego. 

Składniki

  • 2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki wody

  • 2 cytryny, wyciśnięty sok

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 łyżki różnych jadalnych kwiatów lub ich płatków: bratków, ogórecznika, dziurawca, nagietków, nasturcji itp. 

  • drewniane patyczki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier wymieszać z wodą, sokiem cytrynowym. 

  • Mieszaninę doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Otrzymamy gęsty syrop. 

  • Wykonać próbę. Do szklanki z zimną wodą upuścić 1 kroplę gorącego syropu. Jeśli kropla pod wpływem zimna zamieni się w twardą kulkę, to znaczy, że syrop jest gotowy.

  • Zdjąć z ognia syrop. Dodać ekstrakt wanilii i wymieszać. 

  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć w odstępach kwiaty lub płatki. 

  • Na każdą porcję kwiatów lub ich płatków wylać po 2 łyżki syropu.

  • Na zastygającej masie ułożyć drewniane patyczki. Docisnąć. Tak, aby co najmniej 1,5 cm patyczka zanurzone było w syropie.

  • Pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5