Crumble (owoce pod kruszonką) przepis na pyszny i łatwy deser

Crumble (owoce pod kruszonką) przepis na pyszny i łatwy deser

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Crumble można przygotować w jednym dużym naczyniu lub kilku mniejszych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Crumble można zrobić praktycznie z każdych owoców – agrestu, mango, brzoskwiń, bananów, jeżyn, malin, gruszek. Aby zmniejszyć koszty, droższe owoce można pomieszać pół na pół z jabłkami. Najlepiej mieszać kwaśne owoce ze słodkimi. Do poziomu słodyczy owoców trzeba dostosować ilość cukru, np. do kwaśnego agrestu należy dodać ok. 100 g cukru. Kruszonkę można również modyfikować – dodając zamiast płatków migdałów płatki owsiane, wiórki kokosowe, pestki słonecznika, cynamon. Aby deser był bardziej elegancki, zamiast w jednej dużej formie można zrobić go w małych kokilkach.

Składniki

  • 500 g owoców, np. truskawek, malin, jabłek, gruszek, wiśni

  • 50 g cukru

  • 25 g mielonych migdałów

  • 2 łyżki aromatu waniliowego

  •  

  • KRUSZONKA:

  • 110 g mąki

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 75 g zimnego masła w kawałkach

  • 100 g płatków migdałów

  • 75 g brązowego cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce włożyć do formy, dodać cukier, migdały i aromat waniliowy, wymieszać.

  • Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać masło i palcami wetrzeć je w mąkę. Powinny powstać grudki przypominające płatki owsiane.

  • Dodać płatki migdałów i cukier, wymieszać widelcem.

  • Przygotowaną mieszaniną posypać owoce. Piec 30 min w 200°C, wyjąć i studzić przez 10 minut. Podawać ciepłe.

Ocena: 2,7