Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser

Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące jabłka w miodowej skorupce to deser popularny w okolicach Pekinu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Przepis na chrupiące znalazłam w starej książce z przepisami kuchni chińskiej, jako jeden z niewielu deserów opisanych w tej pozycji. Warto  je przygotować, sa bardzo smaczne. Kwaśne jabłka znakomicie współgrają z apetyczną skórką. 

Składniki

  • 1 kg kwaśnych jabłek

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki

  • 5 łyżek cukru

  • 3 łyżki oleju

  • 4 łyżki wody

  • 2 łyżki miodu

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka umyć, obrać i cienkim nożykiem wydrążyć z owoców gniazda nasienne (bez przepoławiania ich).

  • Tak przygotowane jabłka pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.

  • Na patelni rozgrzać dość mocno olej.

  • Jabłka obtaczać w mące a następnie w rozkłóconym jajku i układać na rozgrzanym oleju. Smażyć ok minuty z każdej strony.

  • Gdy się zrumienią zdjąć osączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na ruszcie lub kratce.

  • Cukier wymieszać z 2 łyżkami oleju i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie bardzo ostrożnie wlać wodę i miód i cały czas mieszając podgrzewać aż mieszanka nabierze złocistego odcienia.

  • Do tak przygotowanego syropu wkładamy usmażone jabłka i od razu podajemy razem z misą z zimną wodą i lodem.

  • Jabłka nakłuwamy na widelec i zanurzamy w lodowatej wodzie na moment, aby syrop stwardniał. A następnie przekładamy na talerz i od razu zjadamy.

Ocena: 2