Blok czekoladowy: przysmak PRL

2021-03-29
Blok czekoladowy: przysmak PRL
Autor: thinkstockphotos.com Blok czekoladowy z herbatnikami i orzechami włoskimi to pyszna przekąska do kawy
łatwy
40 min
4

Blok czekoladowy to słodki przysmak, który zrobił zawrotną karierę w czasach PRL-u. Blok czekoladowy produkowały od lat 50. zakłady "22 lipca d. E.Wedel", a potem wiele innych zakładów przemysłu cukierniczego.  W czasach kryzysu początku lat 80. XX w. przy deficycie wyrobów czekoladowych blok czekoladowy zaczęto robić w domach. To smak, który pewnie większość z Was pamięta z dzieciństwa. Bez względu na pamięć, specjalnie dla was, przepis na blok czekoladowy. 

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 500 g mleka w proszku (niebieskie opakowanie)
  • pół szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • ok. 250 g herbatników l
  • ok 200 g orzechów włoskich
  • ewentualnie rodzynki lub suszone śliwki lub suszone morele

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać wodę i dodać masło, podgrzewać, aż masło się roztopi. Dodać cukier i mieszać, aż cukier się roztopi.
  • Dodać kakao, mieszać. Ostawić, aby masa przestygła.
  • Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i za pomocą tłuczka rozgnieść na grube okruchy.
  • Połowę pokruszonych herbatników włożyć do miski. Dodaję masę kakaową i mleko w proszku. Wymieszać za pomocą miksera, a potem dłonią, bo masa będzie bardzo gęsta.
  • Połowę orzechów grubo posiekać, resztę orzechów (połówek) pozostawić do dekoracji. 
  • Dodać resztę ciastek (ile wejdzie), posiekane orzechy, ewentualnie bakalie (wcześniej namoczone w rumie) i wymieszać łyżką lub dłonią.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Najpierw wyłożyć troszkę i docisnąć, a potem dołożyć resztę. Masa jest naprawdę gęsta. Ważne, by masę dobrze docisnąć!
  • Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich. Docisnąć z wierzchu i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  • Wyjąć z formy, zdjąć papier i pokroić blok czekoladowy na kawałki.