Blok czekoladowy: przysmak PRL

Blok czekoladowy: przysmak PRL

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Blok czekoladowy z herbatnikami i orzechami włoskimi to pyszna przekąska do kawy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Blok czekoladowy to słodki przysmak, który zrobił zawrotną karierę w czasach PRL-u. Blok czekoladowy produkowały od lat 50. zakłady "22 lipca d. E.Wedel", a potem wiele innych zakładów przemysłu cukierniczego.  W czasach kryzysu początku lat 80. XX w. przy deficycie wyrobów czekoladowych blok czekoladowy zaczęto robić w domach. To smak, który pewnie większość z Was pamięta z dzieciństwa. Bez względu na pamięć, specjalnie dla was, przepis na blok czekoladowy. 

Składniki

  • 250 g masła

  • 500 g mleka w proszku (niebieskie opakowanie)

  • pół szklanki wody

  • 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru

  • 6 łyżek kakao

  • ok. 250 g herbatników l

  • ok 200 g orzechów włoskich

  • ewentualnie rodzynki lub suszone śliwki lub suszone morele

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do rondelka wlać wodę i dodać masło, podgrzewać, aż masło się roztopi. Dodać cukier i mieszać, aż cukier się roztopi.

  • Dodać kakao, mieszać. Ostawić, aby masa przestygła.

  • Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i za pomocą tłuczka rozgnieść na grube okruchy.

  • Połowę pokruszonych herbatników włożyć do miski. Dodaję masę kakaową i mleko w proszku. Wymieszać za pomocą miksera, a potem dłonią, bo masa będzie bardzo gęsta.

  • Połowę orzechów grubo posiekać, resztę orzechów (połówek) pozostawić do dekoracji. 

  • Dodać resztę ciastek (ile wejdzie), posiekane orzechy, ewentualnie bakalie (wcześniej namoczone w rumie) i wymieszać łyżką lub dłonią.

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Najpierw wyłożyć troszkę i docisnąć, a potem dołożyć resztę. Masa jest naprawdę gęsta. Ważne, by masę dobrze docisnąć!

  • Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich. Docisnąć z wierzchu i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

  • Wyjąć z formy, zdjąć papier i pokroić blok czekoladowy na kawałki.

Ocena: 2,2