Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]
Minitarty gruszkowe - pyszny deser, który ma mniej niż 150 kcal

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Minitarty gruszkowe można podać na ciepło lub na zimno.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Masz ochotę na słodki deser ale obawiasz się, że przytyjesz? Minitarty gruszkowe to dietetyczny deser, po którym nie będziesz mieć wyrzutów sumienia, bo mają mniej niż 150 kcal.
Składniki
4 łyżeczki masła
2 małe gruszki
1 łyżka świeżego soku z cytryny
2 łyżeczki cukru brązowego plus 1/2 łyżeczki do jogurtu
szczypta soli
4 łyżeczki beztłuszczowego jogurtu greckiego
18 mini-foremek z ciasta filo (kupisz gotowe w sklepach cukierniczych)
Przygotowanie krok po kroku:
Pokrój gruszki w drobną kostkę. Roztop na patelni masło. Wrzuć gruszki i dodaj sok z cytryny, 2 łyżeczki brązowego cukru i sól.
Smaż je pod przykryciem na wolnym ogniu około 7 minut aż staną się miękkie (nie mogą się rozpadać).
W miseczce wymieszaj jogurt i ½ łyżeczki cukru brązowego.
Przygotuj foremki z ciasta filo (6 porcji po 3 tarty). Wyłóż do każdej z nich po jednej łyżce gruszek i przykryj je pierzynką z jogurtu.
Podawaj na ciepło lub ostudzone do temperatury pokojowej.