Wigilijny karp po żydowsku - tradycyjny PRZEPIS [WIDEO]

Wigilijny karp po żydowsku - tradycyjny PRZEPIS [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nie tylko karp, ale także faszerowany szczupak to ryby tradycyjnie przygotowywane na świąteczny stół.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Karp po żydowsku, czyli ryba faszerowana na słodko z rodzynkami i migdałami, to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Wypróbuj przepis na karpia po żydowsku w galarecie i zachwyć jego smakiem gości. Oto karp po żydowsku, czyli tradycyjny gefilte fisz, przygotowany według sprawdzonej receptury.

Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer orazKarp po żydowsku w galarecie

Składniki

  • 1,2 kg karpia

  • 1 pietruszka

  • 1/2 selera

  • 1 marchewka

  • nieduży por

  • 1 cebula,

  • 4-5 łyżeczek żelatyny

  • 10 dag opakowania rodzynek

  • płatki migdałów

  • natka pietruszki

  • 1 bułka do namoczenia

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • sól, pieprz

  • kostka warzywna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karpia filetujemy, tak aby nie uszkodzić skóry. (Sprawdź tutaj, jak to zrobić.)

  • Mięso mielimy, a z pozostałych części ryby oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, gotujemy wywar na małym ogniu przez 30-40 min. Następnie odcedzamy rosół.

  • Do zmielonego fileta dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, namoczoną małą bułkę, 1 jajko, sól, pieprz oraz 5 dag rodzynek.

  • Przygotowanym farszem nadziewamy skórę karpia, zszywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 min.

  • Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek i zalewamy galaretką.

  • Dekorujemy rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną. Wstawiamy do lodówki. 

Sprawdź również >>> Karp smażony w sosie jogurtowym

Ocena: 5