Wigilijny karp po staropolsku – jak go przyrządzić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-31
łatwy
55 min
4
Przypominamy smak tradycyjnych polskich potraw. Na tegoroczne Boże Narodzenie serwujemy karpia po staropolsku – w aromatycznym sosie z warzyw, wina, piwa, śliwek, migdałów. Dobrze smakuje na ciepło oraz na zimno, z dodatkiem ziemniaków, chleba albo zielonej sałaty.
Polecamy także: Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce
Sprawdź także >>> Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
- karp średniej wielkości
- seler
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 100 ml wody
- cytryna
- 6 ziaren pieprzu
- szczypta startego imbiru
- szklanka piwa ciemnego
- 2 łyżeczki cukru
- łyżka powideł śliwkowych albo drobno pokrojonych śliwek kalifornijskich
- po 5 dag piernika, migdałów, rodzynek
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia oczyść, pokrój w dzwonka, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Posól.Selera obierz, pokrój w cienkie paski.
- Cebulę obierz, opłucz, pokrój w paski. Przełóż do rondla sprawioną rybę, selera, cebulę. Zalej winem i wodą. Dodaj sok i skórkę z cytryny (sparz ją wcześniej). Dorzuć pieprz oraz imbir. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut. Zmniejsz ogień, kontynuuj 20 minut.
- Dzwonka karpia ostrożnie wyjmij z rondla. Wywar przecedź przez sito. Przelej do drugiego garnka. Dolej powoli piwo. Podgrzej miksturę. Wrzuć cukier, powidła, piernik (starty na tarce lub drobno pokruszony) oraz masło. Dodaj rodzynki i migdały. Gotuj 15 minut.
- Karpia ułóż ładnie na talerzu. Polej sosem.