Tradycyjny karp w galarecie - przepis na Wigilię
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Tradycyjny karp w galarecie to jedno z dań przygotowywanych często na Wigilię. Przygotowanie tego świątecznego dania jest pracochłonne, ale smak królewskiego karpia wynagradza czas spędzony na jego przygotowaniu. Oto przepis na wigilijnego karpia w galarecie.
Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami.
Sprawdź także >>> Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce
SKŁADNIKI
- karp (około 1,2 kg) - Jakiego karpia do galarety wybrać? Sprawdź tutaj
- włoszczyzna
- cebula
- cykoria
- sok z cytryny
- białko
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie wigilijnego karpia w galarecie zacznij od sprawienia ryby i jej umycia. (Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.)
- Karpia pokrój w dzwonka, natrzyj je solą i odstaw na godzinę do lodówki.
- Włoszczyznę i cebulę obierz. Warzywa zalej wodą, posól, włóż po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i części z ryby: łeb, ogon i płetwy. Gotuj 20 minut na małym ogniu.
- Wywar przecedź, włóż do niego dzwonka i gotuj na najmniejszym ogniu kolejne 20 minut. Po wystudzeniu łyżką cedzakową wyjmij dzwonka na półmisek.
- Aby wywar był klarowny, zagotuj go z białkiem. Przecedź, przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
- Wywarem zalej rybę, ozdób listkami cykorii, marchewką i pietruszką. Wstaw na 4 godziny do lodówki.
- Karpia w galarecie wyjmij na stół tuż przed rozpoczęciem wieczerzy wigilijnej.