Śledź w cieście - rewelacyjny przepis na święta
2022-12-19
łatwy
30 min
4
Tradycyjnie przyrządzone śledzie już ci się przejadły? Wypróbuj przepis na śledzie w cieście naleśnikowym. Tak przygotowane śledzie będą hitem wigilijnego stołu. Można podać je samodzielnie lub z sosem śmietanowym albo sałatką ziemniaczaną. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1 kg śledzi matiasów
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymoczone przez kilka godzin śledzie opłucz jeszcze raz w zimnej wodzie i osusz. Potem przekrój na pół tworząc pojedyncze płaty. Jak moczyć śledzie - sprawdzony sposób.
- Przygotuj ciasto do obtoczenia śledzi. Mąkę, mleko i jajka (jak na ciasto naleśnikowe) wrzuć do wysokiego naczynia i wymieszaj za pomocą miksera.
- Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec wsyp odrobinę soli i pieprzu dla złamania smaku.
- Na patelni podgrzej olej lub oliwę. Kawałki śledzia dokładnie zanurz w cieście i połóż na rozgrzaną patelnię. Smaż tak długo, aż zarumienią się na złoty kolor.
- Śledzie można podać na gorąco lub na zimno - z sałatką ziemniaczaną lub warzywną, albo dowolną inną. Można je też udekorować rzodkiewką, zjeść same lub z pieczywem.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?