Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego: łatwy przepis

Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gotowe ciasto francuskie to prawdziwy skarb - można z niego  szybko i łatwo przygotować na przykład paszteciki  grzybowe na święta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczenie pasztecików do barszczu może być łatwe. Dzięki gotowemu ciastu francuskiemu paszteciki grzybowe na Wigilię wykonamy szybko i przyjemnie, nie brudząc całej kuchni mąką. Trzeba tylko pamiętać aby namoczyć poprzedniego dnia grzyby suszone.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 3 jajka

  • suszony tymianek

  • pieprz i sól

  • olej do smażenia

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby namoczyć poprzedniego dnia. Następnie ugotować je do miękkości (ok. 40 min) z liściem laurowym. Odcedzić i przestudzić.

    Obrane i pokrojone cebule i czosnek zeszklić na patelni z dodatkiem tymianku.

    Grzyby i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa, do farszu wbić 2 jajka, przyprawić, dobrze wymieszać.

    Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na równe kwadraty (z 1 opakowania ciasta wychodzą 32 małe kwadraty). Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Na środek każdego kwadrata kłaść trochę farszu i składać ciasto w trójkąt i dobrze skleić.

    Każdy pierożek posmarować z wierzchu jajkiem, ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, piec w temp. 160 stopni ok. 25 min.


  • http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/co-zrobic-z-kapusta-z-grzybami-po-swietach,17_35709.html
Ocena: 3,0