Migdałowa zupa wigilijna z ryżem [WIDEO]

Migdałowa zupa wigilijna z ryżem [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wigilijna zupa migdałowa może być podawana z ryżem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Przepis na zupę migdałową z ryżem podbije serca wszystkich uwielbiających delikatne, kremowe smaki. Jeśli do tej pory zupa migdałowa nie gościła na twoim stole, warto się w końcu do niej przekonać i wpleść w tradycyjne świąteczne menu. Sprawdź, jak zrobić wigilijną zupę z migdałów na bazie śmietanki. 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa z owocami oraz Zupa migdałowa - przepis z kresów.

Składniki

  • 150 g białych warzyw: selera, pora, pietruszki

  • 200 g płatków migdałowych

  • 100 g masła

  • 1 łyżka mąki

  • 50 ml wytrawnego białego wina

  • 150 ml śmietanki kremówki

  • ugotowany na sypko ryż

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa oczyścić, umyć i drobno pokroić.

  • Warzywa podsmażyć na maśle razem z płatkami migdałowymi. Oprószyć mąka i zasmażyć na jasnozłoty kolor.

  • Zalać 4 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.

  • Po tym czasie dodać wino i znów gotować.

  • Zmiksować zupę, dodać śmietankę.

  • Gotową zupę migdałową podawać z ryżem.

Ocena: 3