Szwajcarskie SCHENKELI: karnawałowe ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu
Migdałowa zupa wigilijna z ryżem [WIDEO]
![Migdałowa zupa wigilijna z ryżem [WIDEO]](https://cdn11.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/zupa-migdalowa-wigilijna-1.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wigilijna zupa migdałowa może być podawana z ryżem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 70 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Przepis na zupę migdałową z ryżem podbije serca wszystkich uwielbiających delikatne, kremowe smaki. Jeśli do tej pory zupa migdałowa nie gościła na twoim stole, warto się w końcu do niej przekonać i wpleść w tradycyjne świąteczne menu. Sprawdź, jak zrobić wigilijną zupę z migdałów na bazie śmietanki.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa z owocami oraz Zupa migdałowa - przepis z kresów.
Składniki
150 g białych warzyw: selera, pora, pietruszki
200 g płatków migdałowych
100 g masła
1 łyżka mąki
50 ml wytrawnego białego wina
150 ml śmietanki kremówki
ugotowany na sypko ryż
Przygotowanie krok po kroku:
Warzywa oczyścić, umyć i drobno pokroić.
Warzywa podsmażyć na maśle razem z płatkami migdałowymi. Oprószyć mąka i zasmażyć na jasnozłoty kolor.
Zalać 4 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
Po tym czasie dodać wino i znów gotować.
Zmiksować zupę, dodać śmietankę.
Gotową zupę migdałową podawać z ryżem.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa rybna.