Karp wigilijny - przepis na tradycyjną świąteczną potrawę
2021-03-31
łatwy
80 min
4
Przepis na wigilijnego karpia w słodkim sosie z miodu, piernika i przypraw korzennych warto wypróbować w ramach smacznej alternatywy dla karpia smażonego czy w galarecie. Karp na słodko królował niegdyś na polskich stołach, dziś podaje się go raczej jako rarytas dla koneserów. Ale jeśli masz ochotę odświeżyć tradycję i spróbować, jak smakuje karp wigilijny w słodkim sosie korzennym, wypróbuj poniższy przepis. Przekonasz się, że ryba w tym wydaniu może być naprawdę pyszna!
Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami
Sprawdź również >>> Filety z karpia w galarecie
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1/2 selera
- 2 cebule
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka drobno krojonych migdałów
- szczypta cynamonu
- 1/2 cytryny
- sól
- piernik
- 1/2 szklanki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sprawionego karpia opłucz, posól i pokrój w dzwonka.
- Ugotuj wywar z oczyszczonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 1 goździka.
- Ugotowane warzywa odcedź, a do czystego wywaru włóż karpia (wody powinno być tyle, by przykryła rybę). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, uważaj, by ryby nie rozgotować.
- Przygotuj sos: w rondlu podgrzej 1/2 szklanki miodu, dodaj utarty piernik i szklankę wywaru z ryby. Następnie goździk, cynamon, startą skórkę z 1/2 cytryny. Odcedź. Dodaj rodzynki i migdały, posól do smaku.
- Gorącego karpia ułóż na półmisku i polej sosem.