Bezglutenowe uszka na Wigilię: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Jak przygotować bezglutenowe uszka do barszczu? Podajemy sprawdzony przepis nie tylko na Wigilię. Warto z niego skorzystać, zwłaszcza będąc na diecie bezglutenowej.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (pierogowej lub uniwersalnej)
- 1 żółtko lub 1 łyżka oleju
- 1 szklanka bardzo gorącej wody
- sól
- farsz:
- 6 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy wsypać bezglutenową mąkę do miski, dodać szczyptę soli, wlać 1 szklankę bardzo gorącej wody i olej (żółtko). Wymieszać mąkę z wodą, starając się rozcierać łyżką powstające grudki. Jeśli potrzeba, dolewać stopniowo po łyżce wody.
- Odpowiednia konsystencja ciasta to taka, przy której z łatwością możemy zrobić palcem dołek w cieście. Gotowe? Teraz przykrywamy miskę ściereczką, żeby ciasto nie obeschło, i odstawiamy na 10-15 minut do przestygnięcia.
- Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na 15-20 minut w niedużej ilości wody. Gotujemy je tak, aby pozostało niewiele wywaru (woda powinna odparować, ewentualnie możemy wykorzystać wywar do barszczu).
- Obraną cebulę należy pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju na jasno złoty kolor. Grzyby posiekać na małe kawałeczki lub najlepiej przepuścić przez maszynę do mięsa. Doprawić do smaku.
- Rozwałkowany płat ciasta należy pociąć na kwadraty 4×4 cm. Na każdy kwadracik nakładać łyżeczką farsz. Kwadraciki składać po przekątnej, zlepiając brzegi, a następnie zlepić razem dwa przeciwległe rogi.
- Uszka wrzucać na posolony wrzątek i gotować powoli, bez przykrycia. Wyjmować, gdy wypłyną na wierzch – gotują się szybko.