Bezglutenowe uszka na Wigilię: sprawdzony przepis

2021-03-29
bezglutenowe-uszka-na-wigilie-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wigilia bez glutenu? To nic trudnego - także dla miłośników barszczu z uszkami
średni
40 min
4

Jak przygotować bezglutenowe uszka do barszczu? Podajemy sprawdzony przepis nie tylko na Wigilię. Warto z niego skorzystać, zwłaszcza będąc na diecie bezglutenowej.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (pierogowej lub uniwersalnej)
  • 1 żółtko lub 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka bardzo gorącej wody
  • sól
  •  
  • farsz:
  • 6 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw należy wsypać bezglutenową mąkę do miski, dodać szczyptę soli, wlać 1 szklankę bardzo gorącej wody i olej (żółtko). Wymieszać mąkę z wodą, starając się rozcierać łyżką powstające grudki. Jeśli potrzeba, dolewać stopniowo po łyżce wody.
  • Odpowiednia konsystencja ciasta to taka, przy której z łatwością możemy zrobić palcem dołek w cieście. Gotowe? Teraz przykrywamy miskę ściereczką, żeby ciasto nie obeschło, i odstawiamy na 10-15 minut do przestygnięcia.
  • Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na 15-20 minut w niedużej ilości wody. Gotujemy je tak, aby pozostało niewiele wywaru (woda powinna odparować, ewentualnie możemy wykorzystać wywar do barszczu).
  • Obraną cebulę należy pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju na jasno złoty kolor. Grzyby posiekać na małe kawałeczki lub najlepiej przepuścić przez maszynę do mięsa. Doprawić do smaku.
  • Rozwałkowany płat ciasta należy pociąć na kwadraty 4×4 cm. Na każdy kwadracik nakładać łyżeczką farsz. Kwadraciki składać po przekątnej, zlepiając brzegi, a następnie zlepić razem dwa przeciwległe rogi.
  • Uszka wrzucać na posolony wrzątek i gotować powoli, bez przykrycia. Wyjmować, gdy wypłyną na wierzch – gotują się szybko.