Tuńczyk po baskijsku

Tuńczyk po baskijsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tuńczyk po baskijsku to jedno z tych dań wakacyjnych, za którymi tęskni się już od chwili przełknięcia pierwszego kęsa. Do przygotowania potrawy używa się czerwonego mięsa tuńczyka i obowiązkowo słynnej papryki z Espelette, która nadaje daniu charakterystyczny kolor i smak.  

 

Składniki

  • 4 kawałki świeżego czerwonego tuńczyka

  • 6 zielonych słodkich papryczek

  • papryka z Espelette

  • tymianek

  • 5 pomidorów

  • 2 czerwone papryki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • mąka

  • natka pietruszki

  • liść laurowy

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyć pomidory, papryki i słodkie papryczki. Usunąć nasiona i pokroić – pomidory w kostki, paprykę i papryczki w paski. Obrać czosnek i cebulę, drobno pokroić. Umyć i posiekać natkę pietruszki.

  • Podsmażyć warzywa na patelni. Dodać tymianek, liść laurowy i pietruszkę. Potem sól, pieprz i paprykę z Espelette.

  • Przełożyć wszystko do garnka i dusić około 30 minut.

  • Kawałki tuńczyka obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju z obu stron na bardzo małym ogniu na patelni przez około 25 minut.

  • Następnie dodać tuńczyka do garnka i podgotowywać jeszcze przez 15 minut, by tuńczyk przesiąknął zapachem i smakiem warzyw i ziół. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Ocena: 5