Japońska zupa MISO: jak zrobić domową zupę wegetariańską
Tuńczyk po baskijsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Tuńczyk po baskijsku to jedno z tych dań wakacyjnych, za którymi tęskni się już od chwili przełknięcia pierwszego kęsa. Do przygotowania potrawy używa się czerwonego mięsa tuńczyka i obowiązkowo słynnej papryki z Espelette, która nadaje daniu charakterystyczny kolor i smak.
Składniki
4 kawałki świeżego czerwonego tuńczyka
6 zielonych słodkich papryczek
papryka z Espelette
tymianek
5 pomidorów
2 czerwone papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
mąka
natka pietruszki
liść laurowy
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Umyć pomidory, papryki i słodkie papryczki. Usunąć nasiona i pokroić – pomidory w kostki, paprykę i papryczki w paski. Obrać czosnek i cebulę, drobno pokroić. Umyć i posiekać natkę pietruszki.
Podsmażyć warzywa na patelni. Dodać tymianek, liść laurowy i pietruszkę. Potem sól, pieprz i paprykę z Espelette.
Przełożyć wszystko do garnka i dusić około 30 minut.
Kawałki tuńczyka obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju z obu stron na bardzo małym ogniu na patelni przez około 25 minut.
Następnie dodać tuńczyka do garnka i podgotowywać jeszcze przez 15 minut, by tuńczyk przesiąknął zapachem i smakiem warzyw i ziół. Podawać zaraz po przygotowaniu.