Tilapia smażona z masłem ziołowym

Tilapia smażona z masłem ziołowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tilapia smażona z masłem ziołowym to jedno z tych dań, które można zrobić bardzo szybko. Doskonały przepis na rodzinny obiad. Delikatna ryba podkreślona subtelnym smakiem ziołowego masła z czosnkiem, pietruszką i sokiem z cytryny będzie smakowała dużym i małym smakoszom. Tilapia  nie ma drobnych ości, więc jest dość bezpieczna. Nie ma też rybnego zapachu. Do tego tilapia jest chudą, lecz pełną odżywczego białka rybą. 

Składniki

  • 6-8 małych filetów świeżej tilapii z polskiej hodowli

  • sól

  • 80 g masła

  • 5 ząbków czosnku

  • 1/4 pęczka pietruszki, posiekać

  • 2 stołowe łyżki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety rybne wysuszyć papierowym ręcznikiem.

  • Czosnek obrać, zmiażdżyć, nie siekać.

  • Na dużej patelni rozgrzać 60 g masła, dodać czosnek, na nim ułożyć rybę.

  • Smażyć na małym ogniu, aż powierzchnia ryby zmieni kolor (około 3-4 minut).

  • Obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Ząbki czosnku także obrócić.

  • Ryby zdjąć z patelni i przełożyć na czysty talerz, a na patelnię, na której smażyła się ryba dodać sok z cytryny. Chwilę smażyć.

  • Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki i resztę zimnego masła. Dobrze wymieszać, żeby masło się roztopiło.

  • Rybę podawać polaną aromatycznym masłem z dodatkiem kremowego ziemniaczanego puree.

Ocena: 5