Tilapia pieczona w panierce z parmezanem

Tilapia pieczona w panierce z parmezanem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta ryba w chrupiącej panierce poleca się na rodzinny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tilapia pieczona w panierce z parmezanem to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Tilapia  nie ma drobnych ości, więc doskonale nadaje się dla tych, co nie radzą sobie z ościstymi rybami. Do tego jest chuda, lecz odżywcza. Świetna jako danie dla sportowca lub osoby dbającej o sylwetkę. Tilapia ze względu na niską zawartość tłuszczu nie ma specyficznego rybnego zapachu. Dobrze smakuje dzieciom. 

Składniki

  • 4 filety świeżej tilapii z polskiej hodowli, około 150 g każdy (lub innej ryby okoniowatej)

  • do obtoczenia: mąka i roztrzepane 1 jajko

  • do podania: kawałki cytryny

  • oraz na parmezanową panierkę:

  • 1/2 szklanki bułki tartej

  • 1/2 szklanki drobno tartego parmezanu

  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny

  • 2 łyżki roztopionego masła i 2 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik nagrzać do 220°C.

  • Do miseczki wsypać bułkę tartą i tarty parmezan, dodać skórkę z cytryny, roztopione masło, oliwę, doprawić solą morską.

  • Filety opłukać, osuszyć i oprószyć delikatnie solą.

  • Obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar.

  • Zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.

  • Piec przez 15 minut, aż panierka się zrumieni a ryba będzie upieczona w środku.

  • Podawać z kawałkami cytryny sosem tzatziki  i gotowanymi szparagami.

Ocena: 4