Tilapia pieczona w panierce z parmezanem

2021-03-29
shutterstock_127219841.jpg
Autor: Shutterstock Soczysta ryba w chrupiącej panierce poleca się na rodzinny obiad
łatwy
15 min
4

Tilapia pieczona w panierce z parmezanem to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Tilapia  nie ma drobnych ości, więc doskonale nadaje się dla tych, co nie radzą sobie z ościstymi rybami. Do tego jest chuda, lecz odżywcza. Świetna jako danie dla sportowca lub osoby dbającej o sylwetkę. Tilapia ze względu na niską zawartość tłuszczu nie ma specyficznego rybnego zapachu. Dobrze smakuje dzieciom. 

SKŁADNIKI

  • 4 filety świeżej tilapii z polskiej hodowli, około 150 g każdy (lub innej ryby okoniowatej)
  • do obtoczenia: mąka i roztrzepane 1 jajko
  • do podania: kawałki cytryny
  • oraz na parmezanową panierkę:
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki drobno tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki roztopionego masła i 2 łyżki oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 220°C.
  • Do miseczki wsypać bułkę tartą i tarty parmezan, dodać skórkę z cytryny, roztopione masło, oliwę, doprawić solą morską.
  • Filety opłukać, osuszyć i oprószyć delikatnie solą.
  • Obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar.
  • Zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez 15 minut, aż panierka się zrumieni a ryba będzie upieczona w środku.
  • Podawać z kawałkami cytryny sosem tzatziki  i gotowanymi szparagami.