Sandacz podany na pęczaku z kurkami

2021-03-29
Sandacz podany na pęczaku z kurkami
Autor: mat. pras. Restauracji Łabędzi Ostrów Delikatne mięso sandacza, sprężysty pęczak i pikantne kurki to trio doskonałe
łatwy
30 min
4

Sandacz podany na pęczaku z kurkami to wykwintne danie kuchni mazurskiej. W regionie Giżycka kasza pęczak jest tradycyjnym dodatkiem nie tylko do mięs, ale także ryb, których nie brakuje w mazurskich jeziorach. Giżycko to kolejny przystanek na trasie Lata z Radiem.  Przepisem podzieliła się z nami Dorota Malich, Szef Kuchni Restauracji Łabędzi Ostrów oraz Restauracji Hotelu Masovia w Pięknej Górze koło Giżycka.  

Sandacz podany na pęczaku z kurkami z Restauracji Łabędzi Ostrów w Pięknej Górze koło Giżycka został wyróżniony znakami: 

Logo konkursu na najlepszy produkt i usługę Warmii i Mazur

Logo - Dziedzictwo kulinarne Warmia Mazury Powiśle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • sandacz
  • świeże kurki
  • warzywny wywar
  • kasza pęczak
  • śmietana 15%
  • boczek wędzony
  • cebula
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • oliwa i olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • kawałki cytryny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sandacza przyprawiamy pieprzem i solą, owijamy boczkiem, delikatnie smażymy na małej ilości tłuszczu.
  • Pęczak podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem, podlewamy warzywnym wywarem, dusimy, aż kasza zmięknie.
  • Dodajemy świeże, umyte kurki, dusimy przez krótką chwilę, dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz natkę pietruszki.
  • Kaszę z kurkami wykładamy na środek talerza, na tym układamy rybę.
  • Dekorujemy całość cytryną i gałązką pietruszki.