Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
Sandacz podany na pęczaku z kurkami z restauracji Łabędzi Ostrów koło Giżycka [PRZEPIS LATA Z RADIEM]
![Sandacz podany na pęczaku z kurkami z restauracji Łabędzi Ostrów koło Giżycka [PRZEPIS LATA Z RADIEM]](https://cdn28.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/17339/sandacz-podany-na-peczaku-z-kurkami.jpg)
Autor Zdjęcia: mat. pras. Restauracji Łabędzi Ostrów
Delikatne mięso sandacza, sprężysty pęczak i pikantne kurki to trio doskonałe
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sandacz podany na pęczaku z kurkami to wykwintne danie kuchni mazurskiej. W regionie Giżycka kasza pęczak jest tradycyjnym dodatkiem nie tylko do mięs, ale także ryb, których nie brakuje w mazurskich jeziorach. Giżycko to kolejny przystanek na trasie Lata z Radiem. Przepisem podzieliła się z nami Dorota Malich, Szef Kuchni Restauracji Łabędzi Ostrów oraz Restauracji Hotelu Masovia w Pięknej Górze koło Giżycka.
Składniki
sandacz
świeże kurki
warzywny wywar
kasza pęczak
śmietana 15%
boczek wędzony
cebula
czosnek
natka pietruszki
oliwa i olej do smażenia
pieprz
sól
kawałki cytryny do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Sandacza przyprawiamy pieprzem i solą, owijamy boczkiem, delikatnie smażymy na małej ilości tłuszczu.
Pęczak podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem, podlewamy warzywnym wywarem, dusimy, aż kasza zmięknie.
Dodajemy świeże, umyte kurki, dusimy przez krótką chwilę, dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz natkę pietruszki.
Kaszę z kurkami wykładamy na środek talerza, na tym układamy rybę.
Dekorujemy całość cytryną i gałązką pietruszki.
Sandacz podany na pęczaku z kurkami z Restauracji Łabędzi Ostrów w Pięknej Górze koło Giżycka został wyróżniony znakami: