Sandacz podany na pęczaku z kurkami z restauracji Łabędzi Ostrów koło Giżycka [PRZEPIS LATA Z RADIEM]

Sandacz podany na pęczaku z kurkami z restauracji Łabędzi Ostrów koło Giżycka [PRZEPIS LATA Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: mat. pras. Restauracji Łabędzi Ostrów

Delikatne mięso sandacza, sprężysty pęczak i pikantne kurki to trio doskonałe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sandacz podany na pęczaku z kurkami to wykwintne danie kuchni mazurskiej. W regionie Giżycka kasza pęczak jest tradycyjnym dodatkiem nie tylko do mięs, ale także ryb, których nie brakuje w mazurskich jeziorach. Giżycko to kolejny przystanek na trasie Lata z Radiem.  Przepisem podzieliła się z nami Dorota Malich, Szef Kuchni Restauracji Łabędzi Ostrów oraz Restauracji Hotelu Masovia w Pięknej Górze koło Giżycka.  

Składniki

  • sandacz

  • świeże kurki

  • warzywny wywar

  • kasza pęczak

  • śmietana 15%

  • boczek wędzony

  • cebula

  • czosnek

  • natka pietruszki

  • oliwa i olej do smażenia

  • pieprz

  • sól

  • kawałki cytryny do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sandacza przyprawiamy pieprzem i solą, owijamy boczkiem, delikatnie smażymy na małej ilości tłuszczu.

  • Pęczak podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem, podlewamy warzywnym wywarem, dusimy, aż kasza zmięknie.

  • Dodajemy świeże, umyte kurki, dusimy przez krótką chwilę, dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz natkę pietruszki.

  • Kaszę z kurkami wykładamy na środek talerza, na tym układamy rybę.

  • Dekorujemy całość cytryną i gałązką pietruszki.

Sandacz podany na pęczaku z kurkami z Restauracji Łabędzi Ostrów w Pięknej Górze koło Giżycka został wyróżniony znakami: 

Logo konkursu na najlepszy produkt i usługę Warmii i Mazur

Logo - Dziedzictwo kulinarne Warmia Mazury Powiśle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena: 5