Ryba w cieście naleśnikowym: przepis na smażoną rybę

Ryba w cieście naleśnikowym: przepis na smażoną rybę
Autor: Shutterstock Ryba smażona w cieście naleśnikowym doskonale smakuje z frytkami.
łatwy
30 min
4

Ryba smażona w cieście naleśnikowym to pożywny i wartościowy obiad. W cieście naleśnikowym można usmażyć każdy rodzaj filetu rybnego. Zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Filet rybny w cieście naleśnikowym podaj z frytkami  lub ziemniaczanym puree oraz porcją surówki z kiszonej kapusty

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów rybnych bez skóry
  • 250 ml mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczka soli
  • 400 ml wody mineralnej
  • 60 ml oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszaj połowę mąki z 2 łyżeczki soli, mąką ziemniaczaną i około 250 ml wody mineralnej.
  • Rybę obtocz w pozostałej mące, potem w cieście i smaż na głębokim oleju w temperaturze około 180 stopni.
  • Po kilku minutach, gdy ciasto nabierze złotej barwy, przełóż na drugą stronę.
  • Ryba w cieście najlepiej smakuje prosto z patelni. Wyjmij ją na talerz, podaj z frytkami, ziemniakami, ziemniaczanym puree lub ryżem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz GALERIĘ: Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie - 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej