Ryba w cieście naleśnikowym: przepis na smażoną rybę
2021-12-06
łatwy
30 min
4
Ryba smażona w cieście naleśnikowym to pożywny i wartościowy obiad. W cieście naleśnikowym można usmażyć każdy rodzaj filetu rybnego. Zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Filet rybny w cieście naleśnikowym podaj z frytkami lub ziemniaczanym puree oraz porcją surówki z kiszonej kapusty.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów rybnych bez skóry
- 250 ml mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczka soli
- 400 ml wody mineralnej
- 60 ml oleju do smażenia
- 2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszaj połowę mąki z 2 łyżeczki soli, mąką ziemniaczaną i około 250 ml wody mineralnej.
- Rybę obtocz w pozostałej mące, potem w cieście i smaż na głębokim oleju w temperaturze około 180 stopni.
- Po kilku minutach, gdy ciasto nabierze złotej barwy, przełóż na drugą stronę.
- Ryba w cieście najlepiej smakuje prosto z patelni. Wyjmij ją na talerz, podaj z frytkami, ziemniakami, ziemniaczanym puree lub ryżem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?