Pyszne buraczki faszerowane łososiem z porem i serem

2021-03-29
Pyszne buraczki faszerowane łososiem z porem i serem
Autor: Shutterstock Słodkawe buraczki to doskonałe warzywo do nadziewania farszami o zdecydowanym smaku
łatwy
45 min
4

Buraczki to idealne warzywa do nadziewania rozmaitymi farszami - zwłaszcza tymi o zdecydowanym smaku. Pyszne buraczki faszerowane łososiem wędzonym, podkręcającym smak porem i delikatnym serem, to prawdziwy ratrytas.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 średniej wielkości buraczków
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 niewielki por (jasna część)
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka masła
  • tarta mozzarella
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki dokładnie umyć,zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, upiec do miękkości w temp. 180 stopni C. Odstawić je do przestygnięcia.
  • Delikatnie obrać, wydrążyć środek, pozostawiając ok. 0,5 cm ścianki.
  • Pora pokroić w cienkie półplasterki drobno,lekko posolić i smażyć na patelni z rozpuszczonym masłem przez ok. 3 minuty, do zeszklenia.
  • Dodać pokrojonego łososia, doprawić do smaku pieprzem, odrobią soku z cytryny i smażyć kolejne 2-3 minuty. Przestudzić, dodać 1-2 łyżki startej mozzarelli. Wymieszać do połączenia składników.
  • Tak przygotowanym farszem nadziać buraczki. Ułożyć buraczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko pokropić je octem balsamicznym, oprószyć pieprzem, posypać resztą startego sera oraz tymiankiem.
  • Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać na gorąco.