Pstrąg: najlepsze przepisy na trzy dania z pstrąga

2017-12-08 16:36

Pstrąg jest pyszną rybą, łatwą do przygotowania. Jego mięso ma stosunkowo niewiele ości, łatwych do wyjęcia. Spośród wszystkich ryb słodkowodnych pstrąg zawiera najwięcej cennych kwasów omega-3. Zawiera też witaminę D3 oraz B12, a także selen, potas i magnez. Doskonale sprawdza się na wigilijnym stole.

pstrag-najlepsze-przepisy-na-trzy-dania-z-pstraga.jpg
Autor: Shutterstock Pstrąg - król słodkowodnych ryb

Spis treści

  1. Pstrąg z migdałami, smażony
  2. Pstrąg z ziołami, pieczony
  3. Pstrąg ze śmietaną, zapiekany

Pstrąg z migdałami, smażony

Składniki:

4 ryby, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

3/4 szklanki mleka

5 dag mąki

6 dag masła

1 cytryna

5 dag migdałów

sól, pieprz

Pstrągi sprawić, umyć , osuszyć.

Każda rybę zanurzyć w osolonym mleku, obtoczyć w mące.

Smażyć na maśle na złoto.

Migdały sparzyć, obrać ze skórki posiekać. Zrumienić na maśle.

Pstrągi ułożyć na ogrzanym półmisku, polać masłem z migdałami, obłożyć plasterkami cytryny.

Pstrąg z ziołami, pieczony

Składniki:

2 pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

garść posiekanych ziół: natki, tymianku, bazylii

ząbek czosnku

2 łyżki miękkiego masła

sól, pieprz

Umyte pstrągi posolić, skropić sokiem z cytryny.

Do środka każdego z nich włożyć plasterki cytryny.

Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami, włożyć po łyżce do środka każdej ryby.

Odstawić na około dwie godziny do lodówki.

Wstawić pstrągi do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około pół godziny.

Pstrąg ze śmietaną, zapiekany

Składniki:

4 pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

łyżeczka masła

1 szlotka

szklanka białego wytrawnego wina

1/2 pęczka szczypiorku

3 łyżki soku cytrynowego

4 łyżki śmietany

sól, pieprz

Pstrągi umyć, osuszyć.

Półmisek żaroodporny posmarować masłem, posypać posiekaną szalotką.

Pstrągi ułożyć w naczyniu, posolić, posypać szczypiorkiem, zalać winem.

Wstawić do piekarnika na 10 minut.

Pod koniec pieczenia dodać sok z cytryny. Pstrągi wyjąć z sosu, ułożyć na ogrzanym półmisku, popieprzyć, trzymać w cieple.

Sos z pieczenia zlać do rondelka, dodać śmietanę, chwilę pogotować, żeby zgęstniał. Polać nim ryby.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryb

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Najlepsze przepisy na dania z pstrąga  oraz Pstrąg w sosie winogronowym.