Pstrąg: najlepsze przepisy na trzy dania z pstrąga

Pstrąg: najlepsze przepisy na trzy dania z pstrąga

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pstrąg - król słodkowodnych ryb

Pstrąg jest pyszną rybą, łatwą do przygotowania. Jego mięso ma stosunkowo niewiele ości, łatwych do wyjęcia. Spośród wszystkich ryb słodkowodnych pstrąg zawiera najwięcej cennych kwasów omega-3. Zawiera też witaminę D3 oraz B12, a także selen, potas i magnez. Doskonale sprawdza się na wigilijnym stole.

Pstrąg z migdałami, smażony

Składniki:

  • 4 ryby, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

  • 3/4 szklanki mleka

  • 5 dag mąki

  • 6 dag masła

  • 1 cytryna

  • 5 dag migdałów

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pstrągi sprawić, umyć , osuszyć.

  • Każda rybę zanurzyć w osolonym mleku, obtoczyć w mące.

  • Smażyć na maśle na złoto.

  • Migdały sparzyć, obrać ze skórki posiekać. Zrumienić na maśle.

  • Pstrągi ułożyć na ogrzanym półmisku, polać masłem z migdałami, obłożyć plasterkami cytryny.

Pstrąg z ziołami, pieczony

Składniki:

  • 2 pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

  • garść posiekanych ziół: natki, tymianku, bazylii

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki miękkiego masła

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte pstrągi posolić, skropić sokiem z cytryny.

  • Do środka każdego z nich włożyć plasterki cytryny.

  • Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami, włożyć po łyżce do środka każdej ryby.

  • Odstawić na około dwie godziny do lodówki.

  • Wstawić pstrągi do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około pół godziny.

Pstrąg ze śmietaną, zapiekany

Składniki:

Przygotowanie krok po kroku:

  • 4 pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

  • łyżeczka masła

  • 1 szlotka

  • szklanka białego wytrawnego wina

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • 3 łyżki soku cytrynowego

  • 4 łyżki śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pstrągi umyć, osuszyć.

  • Półmisek żaroodporny posmarować masłem, posypać posiekaną szalotką.

  • Pstrągi ułożyć w naczyniu, posolić, posypać szczypiorkiem, zalać winem.

  • Wstawić do piekarnika na 10 minut.

  • Pod koniec pieczenia dodać sok z cytryny. Pstrągi wyjąć z sosu, ułożyć na ogrzanym półmisku, popieprzyć, trzymać w cieple.

  • Sos z pieczenia zlać do rondelka, dodać śmietanę, chwilę pogotować, żeby zgęstniał. Polać nim ryby.

Ocena: 3,3