Pstrąg czy panga? Którą rybę wybrać?

2016-09-12 12:20

I pstrąg, i panga to słodkowodne ryby hodowlane. Dlaczego lepiej jest zdecydować się na pstrąga, a pangę omijać szerokim łukiem? Polecamy również ciekawe przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką, Pstrąg w orzechach pieczony orazPstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

w-czym-pstrag-jest-lepszy-od-pangi.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pstrąg jest bez porównania zdrowszy od popularnej pangi.

Spis treści

  1. Panga
  2. Pstrąg

Panga

To, że panga prawie nie ma smaku ryby, może ewentualnie być uznane za zaletę. Niestety wartość pangi nie podlega już dyskusji – wiele chińskich i wietnamskich hodowli prowadzonych jest w brudnej wodzie, nadmiernym zagęszczeniu, z zastosowaniem niepożądanych dodatków do paszy. Tak hodowane ryby nie tylko nie mają większych wartości odżywczych, ale też mogą być szkodliwe.

Sprawdź również >>>  Jak wybrać dobrego pstrąga

Pstrąg

Inaczej jest z pstrągiem tęczowym. To również ryba o wiele bardziej wymagająca i nieco trudniejsza w hodowli. Potrzebuje czystej, płynącej wody, nie rośnie w zbyt zagęszczonym środowisku. Jest więc z natury zdrowsza. Pstrąg nie jest szczególnie ościsty i ma smaczne, chude mięso o jasnym kolorze. Świetnie smakuje zapiekany, a jego wartość odżywcza jest wysoka nawet po termicznej obróbce. Mięso pstrąga ma najwięcej kwasów omega-3 wśród ryb słodkowodnych. Hodowle tego gatunku dostarczają ryb, nie szkodząc środowisku tak, jak połowy (wiele gatunków powszechnie poławianych ryb jest zbyt intensywnie eksploatowanych – mało kto zdaje sobie sprawę, że łowiska na świecie pustoszeją). 

Sprawdź również >>> Najlepsze przepisy na dania z pstrąga