Przepyszny pstrąg z migdałami - klasyczny przepis

Przepyszny pstrąg z migdałami - klasyczny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne pstrągi doskonale smakują z maślano-migdałowym sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pstrąg z migdałami to klasyczny sposób przyrządzania tej pysznej ryby. Niesłychanie prosty, ale dzieki dodatkowi migdałów - wykwintny. Tak przygotowany pstrąg zadowoli nawet  najwybredniejsze podniebienia!

Składniki

  • 4 pstrągi

  • szklanka mleka

  • 3 łyżki mąki

  • 3 łyżki oleju

  • 3 łyżki masła

  • 5 dag migdałów

  • sól i pieprz do smaku

  • cytryna i natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wypatroszone i umyte ryby posolić wewnątrz i na zewnątrz, a następnie na 20-30 minut zanurzyć w mleku.

  • Osączyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące i smażyć na oleju przez 5-7 minut - z każdej strony. Zdjąć na ogrzany półmisek.

  • Na patelni rozgrzać masło i  zrumienić na jasnobrązowy kolor obrane i posiekane migdały. Maślano-migdałowym sosem polać ryby na półmisku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Podawać posypane natką pietruszki, z dodatkiem cząstek cytryn.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8