Oszczędne spaghetti z wędzonymi szprotkami

Oszczędne spaghetti z wędzonymi szprotkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Spaghetti z wędzonymi szprotkami to oryginalne i niedrogie danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wędzone szprotki są smaczne i dostępne  w bardzo przystępnych cenach. Warto wykorzystać ten potencjał do przygotowania pysznego i niedrogiego rybnego obiadu. Małe, wędzone rybki to świetna baza do przygotowania sosu do makaronu. Wystarczy udusić je z pomidorami i odrobiną przypraw, a powstanie pyszny i aromatyczny sos. Do tego dania można również wykorzystać szprotki w oleju z puszki, pamiętając jednak by odlać nadmiar tłuszczu.

Składniki

  • 1 opakowanie spaghetti

  • 1 puszka pomidorów pelati krojonych

  • 300 g wędzonych szprotek

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 ząbek czosnku

  • sól

  • parmezan

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować al dente.

  • Szprotki oczyścić z głów i ogonów, posiekać drobno.

  • Czosnek obrać, posiekać, lekko zrumienić na oliwie.

  • Dodać szprotki i pietruszkę i chwilę smażyć.

  • Na koniec dodać pomidory i przez kilka minut gotować.

  • Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypane parmezanem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0