Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Oszczędne spaghetti z wędzonymi szprotkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Spaghetti z wędzonymi szprotkami to oryginalne i niedrogie danie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Wędzone szprotki są smaczne i dostępne w bardzo przystępnych cenach. Warto wykorzystać ten potencjał do przygotowania pysznego i niedrogiego rybnego obiadu. Małe, wędzone rybki to świetna baza do przygotowania sosu do makaronu. Wystarczy udusić je z pomidorami i odrobiną przypraw, a powstanie pyszny i aromatyczny sos. Do tego dania można również wykorzystać szprotki w oleju z puszki, pamiętając jednak by odlać nadmiar tłuszczu.
Składniki
1 opakowanie spaghetti
1 puszka pomidorów pelati krojonych
300 g wędzonych szprotek
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól
parmezan
Przygotowanie krok po kroku:
Makaron ugotować al dente.
Szprotki oczyścić z głów i ogonów, posiekać drobno.
Czosnek obrać, posiekać, lekko zrumienić na oliwie.
Dodać szprotki i pietruszkę i chwilę smażyć.
Na koniec dodać pomidory i przez kilka minut gotować.
Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypane parmezanem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska