Oszczędne spaghetti z wędzonymi szprotkami

2021-03-29
Oszczędne spaghetti z wędzonymi szprotkami
Autor: Shutterstock Spaghetti z wędzonymi szprotkami to oryginalne i niedrogie danie.
łatwy
25 min
4

Wędzone szprotki są smaczne i dostępne  w bardzo przystępnych cenach. Warto wykorzystać ten potencjał do przygotowania pysznego i niedrogiego rybnego obiadu. Małe, wędzone rybki to świetna baza do przygotowania sosu do makaronu. Wystarczy udusić je z pomidorami i odrobiną przypraw, a powstanie pyszny i aromatyczny sos. Do tego dania można również wykorzystać szprotki w oleju z puszki, pamiętając jednak by odlać nadmiar tłuszczu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie spaghetti
  • 1 puszka pomidorów pelati krojonych
  • 300 g wędzonych szprotek
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente.
  • Szprotki oczyścić z głów i ogonów, posiekać drobno.
  • Czosnek obrać, posiekać, lekko zrumienić na oliwie.
  • Dodać szprotki i pietruszkę i chwilę smażyć.
  • Na koniec dodać pomidory i przez kilka minut gotować.
  • Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypane parmezanem.