Łosoś z jarzynami na sposób orientalny: danie z grilla
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Tym razem proponujemy łososia w stylu orientalnym przygotowanego na grillu. Warto bowiem od czasu do czasu wzbogacić nasze menu grillowe o ryby. Łosoś udaje się zawsze, a przygotowanie dań z niego nie wymaga wiele zachodu.
SKŁADNIKI
- 4 filety z łososia,
- 400 g mieszanych warzyw pokrojonych w słupki (marchew, pietruszka, por, pędy bambusa),
- 4 ząbki czosnku,
- kawałek startego imbiru,
- 4 cebule dymki,
- olej słonecznikowy do smażenia warzyw,
- 2 łyżki ziaren sezamu,
- kiełki soi,
- słodki sos chilli i sos sojowy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytego, osuszonego i posolonego łososia pieczemy na grillu.
- W tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy przez 2-3 min przygotowane wcześniej jarzyny, dodając posiekaną cebulę dymkę, starty imbir i posiekany czosnek.
- Na talerzu układamy jarzyny, na nich upieczoną rybę.
- Całość posypujemy sezamem i kiełkami soi, polewając po wierzchu sosem sojowym i chilli według smaku.