Łosoś w sosie z malin i Cabernet Sauvignon

Łosoś w sosie z malin i Cabernet Sauvignon

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łosoś w sosie z malin i Cabernet Sauvignon to propozycja na romantyczną kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Romantyczna kolacja we dwoje u ciebie w domu to świetny pomysł na randkę. Wreszcie nadarza się okazja, by pochwalić się swoim talentem kulinarnym i podbić jego serce smakowitą kuchnią. Jeśli mu zasmakuje, jest twój. Co podać, żeby było naprawdę gorąco? Proponuję łosoś w sosie z malin i wina.

Składniki

  • 1,5 łyżki masła

  • 1 duża posiekana szalotka

  • 2 szklanki wina Cabernet Sauvignon

  • 1 łyżeczka świeżego soku z limonki

  • 1 czubata łyżka niskosłodzonej konfitury z malin

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • 2 filety z łososia

  • 6 malin do ozdoby

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozpuść na rozgrzanej patelni 1 łyżkę masła. Dodaj posiekana szalotkę, gdy masło zacznie bulgotać. Gotuj aż szalotka zmięknie.

  • Dodaj wino i gotuj całość na małym ogniu przez 45 minut bez przykrycia, aż wyparuje połowa wina. Sos powinien uzyskać konsystencję syropu. Dodaj sok z limonki.

  • Połącz szybko konfiturę z resztą masła i dodaj do syropu. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Posyp filety z łososia pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią do pieczenia.

  • Przykryj rybę. Piecz ok. 40 minut do uzyskania miękkości.

  • Wyłóż filety na talerze i polej je obficie sosem. Udekoruj talerz malinami.

  • Podawaj z białym winem wytrawnym.

 

 

Ocena: 3
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.