Jesiotr z duszoną kapustą kiszoną: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jesiotr królował kiedyś na pańskich stołach. Ze względu na swój niezwykły smak uważany była za królewską rybę. Mowa oczywiście o jesiotrze bałtyckim, który był imponującą rybą osiągającą rozmiar ponad 2 m długości i ponad 130 kg wagi. Niestety jesiotr bałtycki został skutecznie przetrzebiony już na początku XX wieku. Dzisiaj w Polsce hoduje się jesiotra kaspijskiego, mniejszego, lecz równie smacznego kuzyna. Warto przywrócić go naszej pamięci smakowej.
SKŁADNIKI
- 800 g jesiotra
- 700 g kiszonej kapusty
- cebula
- sok z cytryny
- 3 łyżki masła
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę płuczemy, osuszamy, usuwamy skórę. Dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu.
- Rybę solimy, układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym połową masła i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.
- Kapustę parzymy, dość grubo siekamy. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle, dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem 40-45 minut. Wlewamy śmietanę, mieszamy, podgrzewamy.
- W żaroodpornym półmisku układamy połowę kapusty, na niej rybę, przykrywamy pozostałą kapustą, posypujemy parmezanem i grudkami masła, pieczemy w nagrzanym piekarniku.