Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Gotowany karp w miodowej galaretce

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Gotowany karp w miodowej galaretce - pyszna, wigilijna przystawka.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Gotowany karp w miodowej galaretce to jedna z licznych wersji popularnej, wigilijnej przystawki. Przygotowanie ryby w galarecie wymaga nieco zachodu, ale w końcu nie przyrządza się jej na co dzień.
Składniki
1 kg karpia
1/2 cebuli
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
1 jajko
kilka plastrów cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka słabego octu
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki rodzynek
1 łyżka posiekanej natki
pieprz i sól
Przygotowanie krok po kroku:
Karpia podzielić na dzwonka i włożyć do rondla, dodać jarzyny, przyprawić solą i pieprzem, zalać wodą i ugotować.
Wyjąć rybę z wywaru i ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami cytryny i posypać natką.
Wywar przecedzić i gotować, aż jego objętość zmniejszy się o 1/3, następnie schłodzić, ponownie przecedzić i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Wywar ponownie zagotować, dodać ocet, przecedzić i schłodzić. Miód zagotować z rodzynkami i schłodzić.
Wywar wymieszać z miodem i zalać nim rybę, wstawić do lodówki do stężenia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska