Dorsz ze szparagami: przepis z wolnowaru
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Dorsz ze szparagami z wolnowaru (zwanego inaczej slow cookerem) zaskoczy nas wyjątkową jędrnością i niepowtarzalnym aromatem, który zawdzięcza dodatkowi wina i szafranu. Takiego dorsza warto zaserwować nie tylko w sezonie na szparagi, ale też na przykład podczas kolacji wigilijnej. Szparagi bywają nawet w środku zimy...
Zobacz także, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
Receptura inspirowana przepisem Darka Kuźniaka, ambasadora marki Crock-Pot.
SKŁADNIKI
- 4 filety z dorsza
- 10 szparagów obranych i pokrojonych w 2 cm słupki
- czosnek 2 ząbki pokrojony w kostkę
- szalotka 2 szt. pokrojone w kostkę
- natka pietruszki 2 łyżki siekana
- bulion warzywny 200 ml
- tarty parmezan 2 łyżki
- białe wino 50 ml
- szafran szczypta
- sól do smaku
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek i cebulę przesmaż na oliwie, następnie podlej białym winem.
- Całość przełóż do wolnowara, dodaj dorsza, szparagi, szafran, pieprz i zalej bulionem. Ustaw program Low na 2 h.
- Po upływie wyznaczonego czasu posyp parmezanem, natką pietruszki oraz solą i pozostaw na tym samym trybie 10 min.
- Najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą.