Ryba po toruńsku inspirowana przepisem Magdy Gessler
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Kuchnia Magdy Gessler jest słynna na całą Polskę. Nic dziwnego, że jej przepis na rybę po toruńsku, idealne bożonarodzeniowe danie, cieszy się taką popularnością. Sprawdźcie sami i oceńcie - najlepszy?
Zobacz: Przepis Magdy Gessler: Sandacz na szpinaku z kremem z porów
SKŁADNIKI
- 1 ryba słodkowodna o wadze od 1,5 kg do 2 kg (może być szczupak, okoń, troć, sandacz, 2 pstrągi ew. karp)
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebulka obrana i opalona nad ogniem
- 1 listek ziela angielskiego
- 5 całych ziaren pieprzu
- 5 całych ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- sól
- 250 ml piwa (najlepiej ciemnego)
- 100 g piernika (lub pierniczków bez lukru)
- 2 łyżki płatków migdałowych lub całych migdałów bez skórki
- 2 łyżki rodzynek
- pieprz
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę myjemy i obieramy i gotujemy do miękkości z solą, pieprzem, zielem angielskim i imbirem. Jarzyny wyjmujemy z wywaru.
- Rybę sprawiamy i ewentualnie odfiletowujemy (odfiletowana będzie łatwiejsza do jedzenia, ale też będzie mniej efektownie wyglądać na półmisku).
- Wkładamy rybę brytfanki, zalewamy wywarem i gotujemy na niedużym ogniu, aż będzie miękka.
- Przekładamy rybę na półmisek ostrożnie, żeby się nie rozpadła. Można ją wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, żeby zachowała ciepło.
- Wywar miksujemy z pokruszonym piernikiem, dodajemy piwo. Gotujemy na małym ogniu. Dorzucamy obrane migdały i rodzynki. Płyn musi częściowo odparować, by powstał gęsty sos.
- Dodajemy sól, pieprzem i gałkę muszkatołową, miód i masło.
- Przed podaniem rybę kroimy ostrym nożem na porcje. Podajemy rybę na półmisku polaną sosem.