Wieprzowina na ostro z makaronem z zupek chińskich

Wieprzowina na ostro z makaronem z zupek chińskich

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nie wiesz jak wykorzystać 2 kotlety schabowe i  chińskie zupki? Podpowiadamy jak przygotować z tych składników przepyszne danie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Poznaj nasz pomysł na wieprzowinę na ostro z makaronem z chińskich zupek. Wystarczy niewielka ilość mięsa wieprzowego, dwie chińskie zupki i trochę warzyw i pyszny obiad gotowy.

Składniki

  • 200 g chudego mięsa wieprzowego (szynka, schab)

  • 200 g chińskiego, pszennego makaronu np. WonTon lub z błyskawicznych zupek

  • 2-3 cebulki dymki

  • niewielka czerwona papryka

  • 50 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku (może być ze strączkami, jeśli uda nam się taki dostać)

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek pora (opcjonalnie)

  • 2 łyżki soku z pomarańczy

  • chili w proszku

  • olej

  • do posypania: ziarna sezamu, świeża kolendra lub pietruszka

  • Sos:

  • 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego

  • 2 łyżki soku z limonki (może też być cytryna)

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • 1 łyżka wrzątku

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2-3 cm tartego imbiru

  • 1/3 łyżeczki chili w proszku (lub więcej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso kroimy ostrym nożem na cienkie paseczki (możemy wrzucić je na 30-40 minut do zamrażarki – mocno schłodzone łatwiej będzie cienko pokroić), skrapiamy sokiem z pomarańczy, posypujemy lekko chili w proszku i odstawiamy.

  • Paprykę kroimy w paski, pora i dymkę na cienkie plasterki, obieramy czosnek.

  • Wszystkie składniki sosu mieszamy w filiżance.

  • Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni i gdy będzie bardzo gorący – wrzucamy mięso. Przez chwilę nie mieszamy - wtedy nie puści zbyt wiele soku. Obsmażamy przez ok. 2-3 minuty i przesuwamy na brzegi woka/patelni.

  • Na środek patelni wsypujemy dymkę i por. Obsmażamy i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Mieszamy i znów odgarniamy składniki na boki.

  • Na środek wkładamy paprykę i obsmażamy. Następnie dodajemy groszek i mieszamy całość.

  • Dodajemy ugotowany makaron i wlewamy sos. Mieszamy do czasu, aż sos oblepi wszystkie składniki. Makaron podajemy posypany sezamem lub kolendrą/pietruszką.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0