Tradycyjna pieczona biała kiełbasa: przepis nie tylko na Wielkanoc

2021-03-29
Tradycyjna pieczona biała kiełbasa: przepis nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa pieczona ma ciekawszy smak niż tradycyjnie gotowana.
łatwy
15 min
4

Pieczona biała kiełbasa to potrawa bez której nie ma polskiej Wielkanocy. Biała kiełbasa smakuje na ciepło podczas śniadania i w żurku. Wielkanoc to święto radości, ucztujmy wiec po długim poście i cieszmy się przygotowanymi raz do roku pysznościami!

Sprawdź też:

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?

Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Białą kiełbasę układamy w formie do pieczenia – w całości, nie rozcinamy na poszczególne kiełbaski!
  • Kiełbaski delikatnie nakłuwamy nożem w 2-3 miejscach (wtedy nie popęka)
  • Wlewamy gorącą wodę do naczynia, w którym ułożyliśmy białą kiełbasę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 60 minut
  • Po około 30 minutach, gdy wytworzy się w formie sos  wkładamy pokrojoną w pół - krążki lub ćwiartki (tak jak lubimy) cebulę i pieczemy całość dalej, sprawdzając co kilka minut.
  • Po około 60 minutach białe kiełbaski powinny być ładnie zrumienione, a cebula uduszona.
  • Przed podaniem białą kiełbasę rozcinamy na porcje – 1 kiełbaska na osobę, układamy na półmisku, ozdabiamy uduszoną cebulą, ciemną, słodką musztardą oraz chrzanem. Tak upieczona białą kiełbasę, pokrojoną w plastry możemy też podawać w świątecznym żurku.