Świąteczna pieczeń z dziczyzny według Ewy Wachowicz
2021-03-29
łatwy
200 min
4
Ewa Wachowicz poleca przepis na pieczeń świąteczną w czerwonym winie, z ziołowa marynatą. Sprawdź, jak upiec soczystą pieczeń z z dziczyzny według receptury szefowej programu "Ewa gotuje". Oto przepis!
SKŁADNIKI
- 2 kg dziczyzny (sarna, jeleń lub daniel) na pieczeń
- 20 dag słoniny pokrojonej w cienkie paseczki
- 2-3 łyżki oleju
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- Marynata:
- 2 łyżeczki ziaren jałowca
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 4 goździki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dziczyznę prze pieczeniem trzeba marynować - Ewa Wachowicz proponuje użycie suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki mielimy w młynku do pieprzu lub rozbijamy w moździerzu.
- Na suchej patelni rozgrzewamy sól i dodajemy zmielone przyprawy, mieszamy kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne.
- Gasimy płomień pod patelnią i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Mięso naszpikować słoniną obsypaną połową marynaty i natrzeć resztą przyprawy. Włożyć na dobę do lodówki.
- Następnie ze wszystkich stron obsmażyć mięso w oliwie i przełożyć do gęsiarki.
- Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn "zebrał" cały smak spod mięsa), po czym dodać do pieczeni.
- Gęsiarkę włożyć na ok. 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
- Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą.