Świąteczna pieczeń z dziczyzny według Ewy Wachowicz

2021-03-29
kawi
Pieczeń z dziczyzny według Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Pieczeń z dziczyzny będzie soczysta, jeśli podczas pieczenia będzie regularnie podlewana sosem z ziołami
łatwy
200 min
4

Ewa Wachowicz poleca przepis na pieczeń świąteczną w czerwonym winie, z ziołowa marynatą. Sprawdź, jak upiec soczystą pieczeń z  z dziczyzny według receptury szefowej programu "Ewa gotuje". Oto przepis!

SKŁADNIKI

  • 2 kg dziczyzny (sarna, jeleń lub daniel) na pieczeń
  • 20 dag słoniny pokrojonej w cienkie paseczki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  •  
  • Marynata:
  • 2 łyżeczki ziaren jałowca
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dziczyznę prze pieczeniem trzeba marynować - Ewa Wachowicz proponuje użycie suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki mielimy w młynku do pieprzu lub rozbijamy w moździerzu.
  • Na suchej patelni rozgrzewamy sól i dodajemy zmielone przyprawy, mieszamy kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne.
  • Gasimy płomień pod patelnią i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Mięso naszpikować słoniną obsypaną połową marynaty i natrzeć resztą przyprawy. Włożyć na dobę do lodówki.
  • Następnie ze wszystkich stron obsmażyć mięso w oliwie i przełożyć do gęsiarki.
  • Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn "zebrał" cały smak spod mięsa), po czym dodać do pieczeni.
  • Gęsiarkę włożyć na ok. 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
  • Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą.
kawi