Smażone serduszka kurze w panierce: tani obiad dla całej rodziny
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Smażone serduszka kurze w panierce to tani obiad dla całej rodziny lub ekonomiczna przekąska imprezowa. Kurze serduszka są niedrogie, można z nich przyrządzić gulasz, a nawet szaszłyk.
SKŁADNIKI
- 1 kg kurzych serduszek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- mąka i tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże kurze serduszka zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Woda wypłucze resztki krwi, co jest konieczne.
- Serduszka wypłukać, umyć pod bieżącą wodą, odciąć żyły. Każde serduszko przeciąć na pół, ale nie do końca, tak aby połówki nadal były ze sobą połączone.
- Serduszka zbić lekko tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać ich grubość.
- Serduszka wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
- Jajka ubić z 2 łyżkami wody i szczyptą soli.
- Każde zbite serduszko obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i tartej bułce.
- Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia, jednak nie dłużej niż po 1 minucie z każdej strony, inaczej staną się twarde.
- Podawać z frytkami i ostrym sosem pomidorowym.