Rolada z indyka z oliwkami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Danie obiadowe z indyka - pyszne, proste i niebanalne. Delikatnej w smaku piersi z indyka charakteru dodadzą faszerowane oliwki. Wypróbujcie przepis na rolady z indyka z oliwkami i cieszcie się ich smakiem w gronie bliskich.
SKŁADNIKI
- 1 duży plaster piersi z indyka grubości ok. 1 cm
- 1 słoiczek nadziewanych oliwek
- sól, pieprz
- kilka łyżek masła
- 1 szklanka białego wina
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plaster indyka wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem z obu stron.
- Smarujemy masłem, nacieramy solą i pieprzem i przy jednej krawędzi układamy oliwki. Całość zwijamy, tworząc roladę i spinamy lub związujemy sznurkiem. Podsmażamy na oliwie 4-5 minut z każdej strony.
- Następnie wkładamy, razem z powstałym sosem do foliowego rękawa, dolewamy wino, zawiązujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 200 stopni.