Pulpety cielęce z kaszą manną

2021-03-29
pulpety cielęce
Autor: thinkstockphotos.com Pulpety cielęce najlepiej smakują w sosie pieczarkowym
łatwy
45 min
4

Tradycyjne pulpety cielęce można przygotować nieco inaczej, na przykład dodając do zmielonego mięsa kaszę mannę. Klopsy będą wtedy treściwsze i jeszcze smaczniejsze. Spróbuj!

SKŁADNIKI

  • 60-70 g surowej mielonej cielęciny
  • pół marchewki
  • pół pietruszki
  • różyczka brokuła
  • pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 2 małe łyżeczki kaszki manny
  • pół surowego żółtka
  • 150-160 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce warzywa ugotuj do miękkości z odrobiną oliwy z oliwek.
  • Do zmielonej cielęciny dodaj pół surowego żółtka. Dosyp do masy dwie łyżeczki kaszy manny i pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj małe kuleczki.
  • Pulpety gotuj około 30 minut. Podawaj z warzywami, polane sosem np. pieczarkowym.