Pierś kurczaka pieczona w boczku z marchewką, groszkiem i szparagami

2021-03-29
Pierś kurczaka pieczona w boczku
Autor: thinkstockphotos.com Pierś kurczak pieczona w boczku z młodymi warzywami to pełnowartościowy posiłek. Piersi z kurczaka zyskują na smaku podczas pieczenia w boczku
łatwy
30 min
4

Pierś z kurczaka pieczona w boczku z sezonowymi warzywami to doskonały pomysł na obiad w ciepły dzień. Nie wymaga wiele pracy, a danie jest efektowne. Dodatek boczku ożywia smak piersi z kurczaka i sprawia, że mimo pieczenia mięso pozostaje soczyste.

SKŁADNIKI

  • 3 podwójne piersi kurczaka
  • 12 plasterków boczku
  • 4 marchewki
  • mrożony groszek cukrowy
  • szparagi z puszki
  • por
  • olej
  • mąka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdą z piersi podziel na 4 porcje. Kurczaka przypraw, natrzyj solą i pieprzem. Owiń plasterkami boczku.
  • Marchewkę pokrój w słupki. Szparagi przekrój na połówki. Por pokrój w krążki.  Marchewkę ugotuj w osolonym wrzątku. Gotuj maksymalnie przez 5 minut.
  • Dodaj do garnka por i groszek. Gotuj przez kolejne 5 minut. Na około 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć do garnka także szparagi.
  • Mięso usmaż na oleju - obsmaż z każdej strony (mniej więcej po 4-5 minut na każdą stronę). Po tym czasie wstaw kurczaka do piekarnika - rozgrzej go wcześniej do temperatury 180 stopni C. Piecz maksymalnie przez 10 minut.