Pieczony kurczak z jabłkiem i czerwoną cebulą - znakomity obiad na pierwsze chłody
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Mięso kurczaka jest delikatne i lekkostrawne, jego białko zawiera cysteinę – aminokwas, który przyspiesza leczenie kaszlu i infekcji dróg oddechowych. Jabłka warto jeść ze skórką, która zawiera mnóstwo antyoksydantów, a także składniki, które dobroczynnie wpływają na płuca. Owoce te mają też sporo błonnika korzystnie działającego na pracę przewodu pokarmowego. Polecamy pieczonego kurczaka z jabłkiem i cebulą.
SKŁADNIKI
- kurczak (ok. 1.5 kg)
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- 4 jabłka
- 2 małe czerwone cebule
- kilka śliwek
- kilka pomidorów koktajlowych
- ½ szklanki bulionu drobiowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka posyp przyprawami, posól.
- Jabłka umyj i pokrój (nie obieraj), cebulę obierz i posiekaj. Śliwki przepołów i wypestkuj, pomidorki umyj.
- Dno żaroodpornego naczynia wyłóż częścią jabłek i cebuli. Połóż kurczaka i obłóż go resztą jabłek i cebuli oraz śliwkami i pomidorami.
- Całość polej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni.
- Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
- Piecz ok. 1 godziny, co jakiś czas polewając kurczaka bulionem.