Pieczona szynka w piernikowej skorupce [WIDEO]

Pieczona szynka w piernikowej skorupce [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Pieczona szynka w skorupce z piernika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 130 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Szynka w piernikowej skorupce to danie, które możesz postawić na stole w Boże Narodzenie lub w Nowy Rok. Chrupiąca z wierzchu, miękka i soczysta pod spodem. Sprawdź, jak smakuje połączenie mięsa z korzennym smakiem piernika

Polecamy także inne świąteczne potrawy z piernikiem w roli głównej: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie oraz Domek z piernika ozdabiany słodyczami.

Składniki

  • 1,5 dag szynki wieprzowej lub piersi indyka

  • 5 łyżek oleju

  • 3 łyżki przyprawy piernikowej (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

  • kieliszek koniaku lub wódki

  • sok z połowy cytryny

  • 2 łyżeczki soli

  • łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj, dobrze osusz papierowym ręcznikiem.

  • 4 łyżki oleju, sok z cytryny, przyprawę piernikową, alkohol i sól dokładnie wymieszaj. Posmaruj mięso z każdej strony, wstaw na kilka-, kilkanaście godzin do lodówki. Wyjmij na godzinę przed pieczeniem.

  • Nagrzej piec do temperatury 160-170 stopni C, wstaw mięso i piecz godzinę.

  • Łyżeczkę cukru rozpuść w 2-3 łyżkach wody, wymieszaj z łyżką oleju. Posmaruj pieczeń, podwyższ temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez 30 minut.

Sprawdź również >>> Miodowo-korzenne pierniczki

Przeczytaj także: Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy

ZOBACZ TEŻ WIDEO z instrukcją pieczenia mięsa!

Ocena: 5