Pieczeń rzymska, czyli klops

2024-02-28
Pieczeń rzymska, czyli klops
Autor: Shutterstock Tradycyjny klops często nadziewany jest jajkami na twardo
średni
45 min
4

Pieczeń rzymska brzmi obco? Nieprawda, to nasz swojski klops, czyli pieczeń z mielonego mięsa. Tu proponujemy wersję z warzywami - doskonały jako przystawka na świąteczny stół albo jako danie obiadowe na ciepło. Przygotowanie tradycyjnego klopsa jest łatwe nawet dla początkujących kucharzy. Czas poświęcony pieczeni z mielonego mięsa zrekompensuje smak domowego klopsa. 

Klops z mielonego mięsa - warianty

Klops z mielonego mięsa to popularne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów, zmieniając składniki i techniki przygotowania. Oto kilka wariantów klopsa z mielonego mięsa:

  • Klops w sosie pomidorowym: klasyczny wariant, w którym klops dusi się w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół i przypraw. Sos pomidorowy może być przygotowany z krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego, a do aromatyzacji można dodać czosnek, cebulę, bazylie, oregano i inne zioła.
  • Klops duszony w sosie własnym: klops można również dusić w własnym sosie, który tworzy się podczas gotowania mięsa. Po upieczeniu klopsa, można dodać wywar mięsny lub bulion warzywny, cebulę, marchewkę, seler i inne warzywa, aby uzyskać aromatyczny i sycący sos.
  • Klops w sosie pieczarkowym: klops można podawać z sosem pieczarkowym, który można przygotować na bazie podsmażonych pieczarek, cebuli, czosnku i śmietany. Sos pieczarkowy dodaje głębi smaku i kremowej konsystencji do dania.
  • Klops zapiekany z serem: po upieczeniu klopsa, można go polać sosem pomidorowym lub śmietanowym, posypać startym serem i zapiec w piekarniku do momentu, gdy ser się roztopi i zrumieni.
  • Klops w kiszonej lub surowej kapuście: alternatywnie, klops można zawinąć w liście kiszonej lub świeżej kapusty i dusić go w sosie pomidorowym, aby uzyskać tradycyjne polskie danie o smaku i aromacie kiszonej kapusty.
  • Klops wegetariański: można również przygotować klops wegetariański, korzystając z mielonych warzyw, takich jak ciecierzyca, fasola czy soczewica, oraz dodając jajko i bułkę tartą jako wiążące składniki. Klops ten może być duszony lub pieczony, podobnie jak klops mięsny.
  • Klopsy w innych kulinarnych stylach: w zależności od kulinarnych preferencji i inspiracji, można eksperymentować z różnymi składnikami i technikami przygotowania, takimi jak dodanie indyjskich przypraw do klopsa curry, gotowanie klopsa na parze w chińskim stylu, czy dodanie klopsowi meksykańskiego twistu poprzez używanie sosu salsa i przypraw meksykańskich.

To są tylko niektóre z wielu możliwych wariantów klopsa z mielonego mięsa. Możliwości są praktycznie nieograniczone, więc warto eksperymentować i dopasować danie do swoich indywidualnych preferencji smakowych.

ZOBACZ galerię i dowiedz się jakie inne dania możesz przygotować z mielonego mięsa

SKŁADNIKI

  • 50 dkg mieszanego mięsa wieprzowego  i wołowego  w kawałkach np. gulaszowego
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera korzeniowego z gotowania bulionu
  • 3 dkg cebuli
  • 4 dkg bułki
  • 2 jaja
  • 3 dkg bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 4 dkg tłuszczu do wysmarowania formy
  • 4 plasterki boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę namoczyć, lekko odcisnąć.
  • Cebulę obrać, pokrajać w talarki, zasmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Mięso opłukać, razem z bułką i cebulą i warzywami przepuścić przez maszynkę.
  • Dodać jaja, sól, pieprz i wyrobić na jednolitą masę. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Na dnie ułożyć rzędem 3 liście laurowe. Wyłożyć mięso, wyrównać, na wierzch położyć plastry boczku.
  • Wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 160oC. Przed wyjęciem sprawdzić suchym patyczkiem, czy mięso jest równomiernie upieczone.
  • Po upieczeniu ostudzić, krajać w poprzek w plastry grubości 1-1,5 cm. Mięso ułożyć rzędem na długim półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z ostrym zimnym sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne