Pęczotto z kurczakiem i brokułami

Pęczotto z kurczakiem i brokułami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać nieco cytryny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pęczotto z kurczakiem i brokułami to pyszne danie ze zdrowej kaszy, mięsa i warzyw. Właściwie to rodzaj sałatki na gorąco. Pożywne i świeże w smaku dania na rodzinny posiłek.

Składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej, np. pęczku, czyli 1 torebka

  • 300 g piersi kurczaka

  • 1 brokuł

  • 1 cebula

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju

  • 50 ml wina

  • 150 ml bulionu

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokroić na kęsy. Brokuła podzielić na różyczki, a łodygi pokroić na kawałki. 

  • Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać suchą kaszę (bez torebki) i smażyć 1-3 minuty. 

  • Dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.

  • Dodać 2 łyżki oleju i pokrojoną na kęsy pierś kurczaka, smażyć do zrumienienia.

  • Dodać brokuła podzielonego na różyczki i pokrojone łodygi, smażyć 1-3 minuty. Wlać wino i odparować go do 1/3 objętości.

  • Wlać bulion, przyprawić i doprowadzić do wrzenia, gotować aż kasza spęcznieje. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5