Makaron zapiekany z rzodkiewkami - oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Rzodkiewki najchętniej i najczęściej zjadamy na surowo, ale smaczne są również na gorąco – duszone, zapiekane, smażone w cieście czy marynowane. Podajemy oryginalne przepisy na danie z rzodkiewek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 pęczki rzodkiewek
- 2 pęczki botwinki
- 20 dag szynki pokrojonej w paseczki
- 200 ml wywaru drobiowego
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 10 dag żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
- makaron
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub w plasterki. Podobnie potraktować botwinkę
- Zrobić zasmażkę z mąki, masła i wywaru drobiowego, dodać śmietankę.
- Ugotować makaron.
- Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem.
- Do wysmarowanego tłuszczem naczynia włożyć makaron wymieszany z rzodkiewkami, botwinką i szynką, zalać sosem, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 25 min.
- Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.