Kuskus z mięsem i warzywami - danie kuchni tunezyjskiej
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kuskus z mięsem i warzywami przyrządza się na różne sposoby w kuchni arabskiej. Tu prezentujemy przepis tunezyjski.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg kuskusu
- czubata łyżka masła
- po 70 dag udek kurzych i jagnięciny
- koncentrat pomidorowy
- strąk papryki
- 6 marchewek
- 2 ziemniaki
- cukinia
- 2 cebule
- puszka ciecierzycy
- puszka pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- mielona kurkuma
- łyżka oliwy
- harissa, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokrój w piórka, zeszklij w rondlu na oliwie. Dodaj oba gatunki mięs pokrojone w kostkę. Podsmaż, dodaj koncentrat.
- Mieszając, krótko smaż, potem zalej mięso wodą i duś na małym ogniu.
- Obierz warzywa, marchew i cukinię pokrój w duże słupki, ziemniaki w kostkę, paprykę na kawałki o boku ok. 2 cm. Przygotowane warzywa dołóż do mięsa, przypraw solą, pieprzem, harissą (lub ostrą papryką) i kurkumą.
- Gotuj, a gdy warzywa będą miękkie, dołóż pomidory, ciecierzycę i posiekaną natkę.
- Kuskus zalej w dużym naczyniu wrzącą wodą, przemieszaj widelcem, dodaj masło.
- Na talerzach rozłóż kuskus (w kształcie wieńca), na środku połóż mięso z warzywami.