Kurczak w harissie z sosem tzatziki

2021-03-29
kurczak-w-harrisie-z-sosem-tzatziki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pierś z kurczaka zyskuje na smaku po przyprawieniu harrisą.
średni
40 min
4

Harissa to aromatyczna przyprawa kuchni arabskiej. Znakomicie podkreśla smak różnych dań - pasuje do warzyw, kasz, zup i mięsa. Pierś kurczaka  również zyskuje ciekawe walory smakowe po przyprawieniu harissą. Poznaj przepis na kurczaka w harissie z sosem tzatziki.

SKŁADNIKI

  • 1 duża pierś kurczaka
  • 1 łyżka harissy
  • 1/2 łyżki suszonego oregano
  • 1/2 łyżki oliwy
  • garść czarnych oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 op. jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 małe ogórki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na pół.
  • Harissę wymieszać z oregano i oliwą, pastą natrzeć z obie strony kurczaka.
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 30 minut, na ostatnie 10-12 min. do kurczaka dokładamy garść czarnych oliwek (najlepiej tych z pestkami) i garść pomidorków koktajlowych.
  • Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt grecki, dodać drobno pokrojonego ogórka, dokładnie posiekany czosnek i oliwę, dokładnie wymieszać.
  • Sos do kurczaka podawać w oddzielnym naczyniu.