Kurczak pieczony z orzechami z sosem żurawinowym
Kurczak dzięki różnorodnym dodatkom może zyskać świąteczny, zimowy charakter. Kurczak pieczony z orzechami i sosem żurawinowym wprost pachnie świętami. Orzechy i bakalie to świąteczne rarytasy, a pełen aromatu sos żurawinowy nadaje potrawie ekskluzywny, świąteczny charakter. Lekkostrawny, soczysty i delikatny drób organiczny (ekologiczny) klasy premium, np. Kurczak Zagrodowy, będzie doskonały dla wszystkich zarówno seniorów, dzieci, kobiet w ciąży czy osób, które nawet w Święta dbają o dietetyczne menu. Pieczony kurczak ucieszy całą rodzinę i zachwyci nawet najbardziej wymagających gości, ceniących dania najwyższej jakości - efektowne i czarujące głębią smaków.
ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia kurczaka!
Do tak wykwintnego dania najlepiej jest wybrać drób najwyższej jakości, taki jak Kurczak Zagrodowy chowany bez antybiotyków, karmiony paszą roślinną, któremu pozwolono swobodnie rosnąć w normalnym tempie. Jego mięso jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka www.zagrodowy.pl
SKŁADNIKI
- 1 tuszka Kurczaka Zagrodowego około 1,5-1,8 kg
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majeranku
- Farsz:
- 100 g orzechów włoskich
- 1 kwaśne jabłko
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- garść żurawin
- Sos:
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2-3 suszone morele
- 200 ml wody
- 2-3 łyżki miodu
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka natrzeć całego solą, pieprzem i łyżką majeranku.
- Orzechy grubo posiekać, podprażyć na suchej patelni, dodać pokrojone w kostkę jabłko, masło, żurawinę, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć, następnie nafaszerować powstałą mieszanką kurczaka. Można związać mu nogi lub pozostawić luzem (farsz, który lekko wyjdzie i przypiecze się jest naprawdę smaczny).
- Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w 180°C. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać jeszcze 30 minut.
- W czasie gdy kurczak się piecze, przygotować sos: żurawinę moczyć 30 minut w occie. Następnie dodać przyprawy, morele, wodę i gotować około 30 minut (w trakcie uzupełniać wodę, jeśli zbyt dużo jej wyparuje). Wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy, dodać miód i całość zmiksować. Podawać do pieczonego kurczaka.