Koźlaki smażone z boczkiem i cebulą: pomysł na letni obiad

Koźlaki smażone z boczkiem i cebulą: pomysł na letni obiad
Autor: thinkstockphotos.com Świeżo zebrane koźlaki najlepiej usmażyć - sos z grzybami z dodatkiem boczku i cebuli to niezwykła uczta kulinarna
łatwy
20 min
4

Jak przyrządzać koźlaki? Można je smażyć, dusić, suszyć, marynować... Pomysłów jest wiele. Ale jeśli udało nam się zdobyć świeże koźlaki, najlepiej przyrządzić z nich aromatyczny sos. Podajemy przepis na koźlaki smażone z boczkiem i cebulą.

SKŁADNIKI

  • ok. 20 koźlaków
  • 3 cebule
  • 25 dag boczku
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1 kostka rosołowa grzybowa
  • 10 ziaren jałowca

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapelusze koźlaków oczyścić, trzonki skrobać do jednolicie białej skórki. Opłukać w wodzie i pokroić na kawałki.
  • Wrzucić na patelnię, dodać jałowiec oraz pieprz kolorowy. Pod wpływem temperatury grzyby zaczną puszczać soki. Wtedy dodać cebule pokrojone w ćwiartki oraz wrzucić kostkę rosołową grzybową.
  • Po kilku minutach, gdy część soków wyparuje, dodać pokrojony w paski boczek. Posolić i całość smażyć do momentu odparowania wszystkich soków.
Beata Lekszycka
więcej