Koźlaki smażone z boczkiem i cebulą: pomysł na letni obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jak przyrządzać koźlaki? Można je smażyć, dusić, suszyć, marynować... Pomysłów jest wiele. Ale jeśli udało nam się zdobyć świeże koźlaki, najlepiej przyrządzić z nich aromatyczny sos. Podajemy przepis na koźlaki smażone z boczkiem i cebulą.
SKŁADNIKI
- ok. 20 koźlaków
- 3 cebule
- 25 dag boczku
- sól
- pieprz kolorowy
- 1 kostka rosołowa grzybowa
- 10 ziaren jałowca
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapelusze koźlaków oczyścić, trzonki skrobać do jednolicie białej skórki. Opłukać w wodzie i pokroić na kawałki.
- Wrzucić na patelnię, dodać jałowiec oraz pieprz kolorowy. Pod wpływem temperatury grzyby zaczną puszczać soki. Wtedy dodać cebule pokrojone w ćwiartki oraz wrzucić kostkę rosołową grzybową.
- Po kilku minutach, gdy część soków wyparuje, dodać pokrojony w paski boczek. Posolić i całość smażyć do momentu odparowania wszystkich soków.