Kotlety z mózgu wieprzowego panierowane: prosty przepis
2021-04-01
łatwy
30 min
4
Kotlety z mózgu wieprzowego panierowane i smażone to pyszny pomysł na obiad. Wieprzowy móżdżek jest bardzo delikatny. Kotlety można dowolnie przyprawić. Wypróbujcie przepis na kotlety z mózgu i cieszcie się smakiem staropolskiej kuchni.
SKŁADNIKI
- 600 g mózgu wieprzowego
- 2-3 łyżki octu
- 4 łyżki oleju lub 4 płaskie łyżki smalcu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- 1 cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mózg wieprzowy opłukać, obrać z błon, ugotować w osolonej, zakwaszonej octem wodzie, ostudzić, pokrajać na 8 plastrów.
- Jajko rozmącić.
- Plastry mózgu panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Przykryć pokrywką i smażyć jeszcze 5 minut.
- Cebulę pokroić na talarki.
- Kotlety wyjąć na talerze. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną na talarki cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Kotlety obłożyć cebulą i podawać z ziemniakami i sałatką z kiszonej kapusty.