Wyborne kotlety wołowe smażone w pieprzu

Wyborne kotlety wołowe smażone w pieprzu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety wołowe smażone w pieprzu są soczyste i aromatyczne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety wołowe smażone w pieprzu są aromatyczne i soczyste. Podawane z wykwintnym sosem na bazie demi-glaze i śmietany stanowią pyszne danie, a jednocześnie łatwe do przygotowania danie nie tylko na przyjęcie.

Składniki

  • 4 kotlety wołowe (polędwica lub rostbef)

  • 3 łyżki ziaren pieprzu

  • pół kostki masła

  • 2 łyżki brandy

  • 2 łyżki sherry

  • szklanka sosu demi-glace

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieprz pokruszyć lub zmielić na grube ziarna.

  • Kotlety usmażyć na rozgrzanym maśle, zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową.

  • Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać brandy i zapalić.

  • Wlać na patelnię sherry i sos demi-glaze, gotować rzez chwilę na małym ogniu.

  • Na koniec dodać do sosu śmietanę, dokładnie wymieszać.

  • Kotlety podawać polane sosem.

  •  

  •  

  •  

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0