Kminkowa łopatka pieczona - soczyste i pachnące mięso na obiad

Kminkowa łopatka pieczona - soczyste i pachnące mięso na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kminkowa łopatka wieprzowa to smaczna i szybka w przygotowaniu pieczeń.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łopatka wieprzowa to znakomite mięso na pieczenie. Jest miękka, smaczna i niedroga, a delikatne przerosty tłuszczu sprawiają, że mięso nie wysycha nadmiernie w czasie pieczenia. Łopatkę z tego przepisu najlepiej podać z domowymi kopytkami i zasmażaną kapustą.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • szczypta majeranku

  • 2 cebule

  • 1 łyżka smalcu

  • 1 szklanka bulionu

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami.

  • Na patelni mocno rozgrzać smalec i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

  • Zrumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć posiekaną cebulą.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C  i piec ok. godziny.

  • Pieczeń najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem domowych klusek i zasmażanej kapusty.

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.