Sernik na piernikowym spodzie - jego smak uzależnia!
Kminkowa łopatka pieczona - soczyste i pachnące mięso na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kminkowa łopatka wieprzowa to smaczna i szybka w przygotowaniu pieczeń.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Łopatka wieprzowa to znakomite mięso na pieczenie. Jest miękka, smaczna i niedroga, a delikatne przerosty tłuszczu sprawiają, że mięso nie wysycha nadmiernie w czasie pieczenia. Łopatkę z tego przepisu najlepiej podać z domowymi kopytkami i zasmażaną kapustą.
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
1 łyżeczka mielonego kminku
szczypta majeranku
2 cebule
1 łyżka smalcu
1 szklanka bulionu
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami.
Na patelni mocno rozgrzać smalec i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Zrumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć posiekaną cebulą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. godziny.
Pieczeń najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem domowych klusek i zasmażanej kapusty.